OFICIJALNI YOUTUBE KANAL

July 23, 2019

Roboti umjesto voditelja dnevnika
Kineska državna novinska agencija Sinhua (Xinhua) predstavila je digitalnog voditelja vijesti.

Nije sasvim jasno koju su tehnologiju koristili, ali je sasvim sigurno na tragu najnovijih napredaka na području tehnologije. Čini se da je Sinhua koristila snimak čovjeka i zatim napravila animaciju djelova njegovih usta i lica i na taj način pretvorila živog voditelja u virtuelnu lutku.

Kombinovanjem virtuelnog voditelja sa sintetizovanim glasom, Sinhua može da programira voditelja za čitanje vijesti daleko brže nego korišćenjem tradicionalne CGI tehnologije (kreiranje digitalnih likova), piše The Verge.

Kako javlja Sinhua i “South China Morning Post”, dva “voditelja” – jedan koji vijesti “čita” na engleskom i jedan na kineskom jeziku napravljena su u saradnji sa kineskom tehnološkom kompanijom Sogou, koja je stvorila istoimeni pretraživač (svojevrsni kineski Google) i naročito su fokusirani na razvoj glasovne pretrage.

Sinhua ističe da ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitovanje vijesti za TV, web i mobilne platforme 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije i povećava efikasnost. Naravno, ima i svoja ograničenja.

Na video-snimku se jasno vidi da “voditelj” raspolaže vrlo ograničenim brojem facijalnih ekspresija, a njegov glas ima prilično elektronski prizvuk. Međutim, uz dalji razvoj tehnologije, nije nemoguće zamisliti da ćemo uskoro imati virtuelne voditelje vijesti koje će biti teško razlikovati od stvarnih ljudi.