April 21, 2019

Новата законска регулатива ги испразни зелените пазари

Првиот пазарен ден во новата година половично ги празни зелените пазари низ Македонија.Според продавачите тоа се случува поради новиот закон кој  дозволува продажба само на прехранбени производи.Токму прехранбените прозиводи доминираат низ повеќе пазари во Македонија.Тезгите кои во минатото нудеа непрехранбени прозиводи останаа празни поради страв од инспекциска контрола и високите казни кои се движат од 150 до 2000 евра.Законската регулатива беше донесена пред 6 месеци а стапи на сила на 1 јануари.