OFICIJALNI YOUTUBE KANAL

September 16, 2019

U Beču uskoro počinju raditi pametni semafori
U austrijskoj metropoli promet regulira više od 1300 semafora. Uvođenjem takozvanih pametnih semafora, Beč želi regulirati automobilski i pješački promet na puno učinkovitiji način i uz veću protočnost prometa.

Svjetlosna signalizacija imat će senzore za detekciju pješaka, a moći će dodatno procijeniti stanje zahvaljujući senzorima za okoliš i vremenske uvjete. Pametni se semafori testiraju od svibnja 2017. godine na jednom križanju u bečkom 10. okrugu. Kako bi se osigurala vjerodostojnost istraživanja i smanjio mogući utjecaj na ponašanje pješaka, kamere su postavljene tajno.

Poluče li testiranja pozitivne rezultate, pametni semafori trebali bi zamijeniti one standardne već početkom ove godine. Vrlo je zanimljiv podatak da će im cijena biti jednaka kao klasičnim sustavima, oko pet tisuća eura. Novi pametni sustav razvili su tehničko sveučilište u Grazu i bečki magistratski odjel za javnu rasvjetu. Taj sustav prepoznaje želju pješaka za prelaskom ceste i u skladu s time reagira. Također može razlikovati ljude koji stoje na križanju i čekaju i one koji žele prijeći cestu.

Uz poboljšanje protoka prometa za pješake, novim se sustavom također želi umrežiti sve semafore u gradu. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulirati promet te smanjiti gužve. Informacije o prometu će se moći poslati i na pametne telefone te navigacijske sustave u vozilima.

Bečki će semafori također biti opremljeni senzorima za okoliš i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko deset tisuća senzora diljem grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvalitete i vlažnosti zraka, emisije štetnih tvari, buke i drugih parametara. ZAMG-u će podaci odmah biti dostupni, te će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču.

ictbusiness


Related posts