OFICIJALNI YOUTUBE KANAL subscribe please!!!

November 14, 2019

Teroristički napadi na Uskrs u Šri Lanki: Ubijeno više od 150 ljudi

Više od 150 osoba je poginulo, a 500 povrijeđeno u bombaškim napadima na tri crkve i tri hotela u Šri Lanki.

Eksplozije su se dogodile tokom uskršnje mise u crkvama Svetog Antonija u Kolombu i Svetog Sebastijana u Negombu, javlja BBC.

Kako prenose svjetski mediji, prijavljeno je najmanje šest eksplozija, dok mediji iz Šri Lanke navode da među žrtvama ima stranih turista.

Još nisu poznati identitet napadača i motivi.

Prvi izvještaji govore o šest eksplozija, tri u katoličkim crkvama u kojima se slavio Uskrs i tri u hotelima s pet zvjezdica, navodi policija.

Eksplozije su se dogodile gotovo istovremeno. Jedna od pogođenih crkava, crkva sv. Sebastiana u Negombu, sjeverno od Kolomba, objavila je fotografije razaranja unutar crkve na svojoj Facebook stranici na kojoj se vidi krv na klupama i podu te zatražila pomoć javnosti.

Za napade još niko nije preuzeo odgovornost.

Premijer Šri Lanke sazvao je vanredni sastanak zbog napada. Otkazane su popodnevne uskršnje mise u Colombu.

Direktor nacionalne bolnice u Kolombu rekao je da su u toj bolnici tijela 45 poginulih, uključujući devetero stranaca. Kazao je da je zbrinut i veliki broj povrijeđenih.

Vlada je donijela hitnu odluku o zatvaranju škola na dva dana. Najvjerovatnije da se radilo o planiranom, koordiniranom napadu, javlja reporter BBC-ja s lica mjesta.

Povećane su sigurnosne mjere na aerodromima širom zemlje, uključujući i onaj glavni.

Zbog velikog broja ranjenih nacionalna služba za transfuziju krvi objavila je apel javnosti da se donira krv.

U eksploziji je pogođen i restoran u prizemlju luksuznog hotela “Cinnamon Grand”, saopćili su iz ove kompanije.

Kako javljaju mediji, veliki broj ljudi okupio se ispred bolnice u Kolombu zahtijevajući informacije o bližnjima koji su stradali u napadima.Related posts