OFICIJALNI YOUTUBE KANAL subscribe please!!!

November 22, 2019

Kako parovi prevazilaze razliku u godinama?

Ne biramo s kim, kad i kako će ljubav da se dogodi. Ponekad se, međutim, desi da na prvi pogled izabranik nije idealan odnosno da odudara od projekcije “idealnog” po godinama i većina prijatelja će vam reći da je priča promašena jer takve veze ne uspevaju.

Oni koji su to imali u iskustvu, međutim, tvrde drugačije.

– Viđala sam parove značajne razlike u godinama, koji uspevaju da premoste taj jaz – kaže stručnjak za veze Rejčel O. Sasman. Ona dodaje da je ono što je neophodno kako bi ova razlika bila premošćena, jeste dobar smisao za humor, kao i sposobnost da se o ovom fenomenu diskutuje. Ona dodaje da je od značaja kad je mlađi partner odnosno partnerka zrela za svoje godine, a druga polovina je vesele prirode i pomalo nezrela, prenosi “This is insider”.

Sasman kaže da su poneke prepreke koje nosi preveliki starosni jaz ipak teško premostive.

– Što više dvoje imaju zajedničkog, veća je verovatnoća da će veza potrajati – tako je i sa ljubavima u kojima nema ove specifičnosti, a kad su u pitanju veze između dvoje različitih starosnih dobi, ovo je od posebnog značaja – rekla je.

Ona je podelila s nama iskustva parova sa kojima je imala priliku da sarađuje, i evo šta su imali da kažu.

– Moj muže je 13 godina stariji. Insistiramo na stvarima koje oboje volimo, a to su dobra vina, sirevi i putovanja. Glasno se smejemo i o svemu razgovaramo – rekla je Lisa (48), i dodala da su i ona i suprug svesni da neće biti moguće da zajedno provedu 50 godina, pa se trude da svaki trenutak bude kvalitetan, kako bi imali što više lepih zajedničkih trenutaka.

– Naša razlika je 19 godina – ona je imala 21, a ja 40 kad smo počeli da se zabavljamo – kaže Džon i dodaje da smatra da je veza uspela jer se on odrekao stava da “sve zna bolje” jer je stariji i iskusniji. “Danas smo zajedno već 14 godina, u braku smo poslednje dve godine, i veoma se razlikujemo po mnogo čemu, ali je ključna stvar međusobno poštovanje – to nas je održalo skupa sve ove godine”, dodao je.

– Džejk i ja smo zajedno preko 20 godina, a naša starosna razlika od 14 godina zapravo nikad i nije bila problem. Mislim da ta razlika sama po sebi nije problem – pre se barijera stvara ukoliko postoji razlika u sistemu vrednosti, kao i ako se dvoje karakterno sukobljeni – objašnjava Mej i dodaje da je ključna stvar u vezi, bez obzira na razliku u godinama – prihvatiti parnera onakvog kakav suštinski jeste.

Rejčel na kraju dodaje da ovaj jaz nije ništa teže premostiti nego neke druge prepreke u odnosima, i da je bitno da se akteri ne obaziru na predrasude koje mogu vladati u njihovom okruženju, kako bi sebi olakšali, a i kako bi svojim ležernim odnosom prema ovoj “barijeri” okolini pokazali kako ovo zapravo nikako nije nepremostiv problem.

Ljubav, poštovanje i kompromisi, kao i u svakoj drugoj vezi, neophodni su za normalno funkcionisanje i održanje i ovih odnosa.

izvorRelated posts